De pe „frontul” luptei cu cancerul, veştile sunt şi bune, şi rele. Cele bune ne vorbesc despre tot mai multe cancere care pot fi învinse dacă sunt depistate în stadii incipiente. Cele rele ne spun că tot mai mulţi oameni vor fi afectaţi de această maladie, pe măsură ce tot mai multe ţări vor îmbrăţişa stilul de viaţă al ţărilor industrializate, stil considerat responsabil pentru incidenţa maladiei.
Cifrele cele mai pesimiste menţionează că una din trei persoane va primi vestea acestui diagnostic. În aceste condiţii, prevenţia este cea mai puternică armă, scrie
CSID.
„Statisticile mondiale arată că 30% până la 50% din morţile cauzate de cancer ar putea fi prevenite. Este o cifră impresionantă, dacă ne gândim că 1 din 6 oameni moare de cancer. De asemenea, medicii spun că multe tipuri de cancer au o rată de vindecare de peste 90% dacă sunt descoperite la debut, iar tratamentul este pornit cât mai repede. Una dintre provocările geneticienilor a fost şi rămâne să dezvolte teste care să depisteze cancerul cât mai timpuriu”, declară dr. Mariela Militaru, un nume de referinţă în medicina genetică din România.
Unul dintre aceste teste a fost cel care detectează mutaţiile genelor genei BRCA1 şi BRCA2, „responsabile” cu creşterea riscului de cancer de sân şi, respectiv, ovarian. În mai, 2013, cunoscuta actriţă Angelina Jolie şoca lumea prin decizia sa de a face dublă masectomie şi histerectomie, în urma testului care îi confirma mutaţiile moştenite de la mamă. „Efectul Jolie” a fost un adevărat bulgăre de zăpadă, numărul femeilor (şi bărbaţilor) care au început să conştientizeze aceste riscuri crescând semnificativ. Genetica a ţinut pasul cu dorinţa crescută a pacienţilor de a rămâne de partea pozitivă a statisticilor, astfel încât acum avem la dispoziţie un test cu alte 28 de mutaţii, pe lângă cele BRCA – 30 în total.
Citeşte continuarea pe
CSID.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: